A házunk után most a nyaralóra is felkerültek a napelemek

Tavaly döntöttünk úgy, hogy végre belevágunk a családi házunk napelem rendszeres kiépítésébe. Egyáltalán nem voltunk tájékozottak a témában, viszont a férjem és az én ismeretségi köréből már számtalan pozitív példával találkoztunk. Férjem egyik kollégájának például házvásárlásnál alapvető kritérium volt, hogy csak olyan házat hajlandó megvenni, ami alkalmas a napelemek telepítésére. Számtalan pozitív példa után pedig persze minket is egyre jobban foglalkoztatott a gondolat. Így szerettük volna még többet megtudni a napelemekről.

Férjem bukkant rá végül arra az oldalra, ahonnan minden információt megszerezhettünk és ahol végül megtaláltuk azt a csapatot, akik kivitelezték a napelemeink telepítését. Az oldalt, amiről meséltem, ide kattintva tudjátok felkeresni, tényleg érdemes szerintem elolvasni, még annak is, aki nem gondolkodik napelemekre a házán, de szívesen megismerkedne a működésükkel és a funkciójukkal.

Pontról, pontra átolvastuk, hogyan is működik ez a folyamat, mik az előnyök, hátrányok stb. Én például az egyik pontnak köszönhetően tudom ma már, hogy mi a különbség a napkollektor és a napelem rendszer között. Tudtuk, hogy a felmérések, tervezések viszonylag hosszú időig fognak tartani, ezért szerettünk volna mi hamarabb belevágni. Első, igazából mondhatjuk, hogy nulladik lépésnek, kitöltöttük az árajánlat kérő rendszert, ahol megkellett adni a címünket, illetve az éves áramszámla díjainkat, vagy pedig az áram fogyasztásunkat.  Rövidesen a cég fel is vette velünk a kapcsolatot, hogy egyeztessünk egy időpontot, ami alapján egyáltalán megállapíthatják, hogy alkalmas-e a házunk a kiépítésre, illetve, ha igen, akkor felmérhetik a szükséges adatokat a konkrét tervezésre. Nagyon megkönnyebbültünk, amikor, kiderült, hogy a házunk megfelel a kritériumoknak, nem csak a tetőszerkezete, tájolása, hanem bizonyos műszaki kritériumoknak is. Például vannak-e elektromos rákötési pontok.

A következő lépés az volt, hogy kitaláljuk miből fogjuk finanszírozni a telepítési költségeket, hiszen nem pár forintról van szó. A megoldás a napelemes pályázat lett számunkra, amely tulajdonképpen ingyen, tehát kamat nélküli hitelt jelent. Korábban vettünk már fel hitelt, így érhető módon egy kicsit féltünk tőle, de ez teljesen más volt. Összesen 500 ezer és 10 millió forint közötti összeget lehet kérvényezni összesen 20 év futamidőre. Napelemes rendszer kiépítésénél a még fontos megnézni, hogy mi is a megfelelő napelem méret. Lehetőség van, akár „többlet termelésre” is, igaz elég komoly és hosszadalmas engedélyeztetési folyamatokon keresztül, de megtudtuk, hogy ilyen esetekre nem igényelhető a kamat mentes hitel, így ezzel a lehetőséggel nem szerettünk volna élni. A hitel felvétel előtt mindenképpen el kellett végezni a szükséges számolásokat, mivel a nyújtott hitel kizárólag csak a tényleges háztartási fogyasztás fedezetére terjedhetett ki. (ezt is az említett oldalról tudtam meg, előtte fogalmam sem volt, hogy ez így működik) Ekkor egyébként elgondolkodtunk rajta, hogy érdemes lenne még is még egy kis saját befektetéssel olyan méretű és mennyiségű napelemes rendszert telepíteni, hogy mégis történjen némi többlet termelés, ami később jól jöhet a nyaralónk esetén is. De ezt végül egy másik megoldással fogjuk megoldani, erről később még mesélek.

Szóval megvolt a helyszíni felmérés, a tervek kialakítása, elintéztük a hitelt is, már csak a telepítés maradt. Egy előre egyeztetett időpontban a kora reggeli órákban érkezett a kivitelező csapat és azonnal neki látott a munkának. Nagyon meglepődtem, hogy konkrétan egy napig tartott az egész, pedig én azt hittem, hogy ez biztos lesz vagy 1-2 hét, még szabadságot is kivettem. Na hát igen, ezt megkellett volna kérdeznem előre, vagy lehet, hogy férjem egyébként tudta, csak nekem felejtette el említeni. A kivitelezők nagyon profik és kedvesek voltak, tájékoztattak róla, hogy először egy vagy két hétig most még csak egy tesztüzem indulhat el és majd csak utána működik élesben a rendszer.

Örülök, hogy belevágtunk, valahogy azóta jobban érzem magam, mert tudom, hogy ez a befektetés hosszútávon mindenképpen megérte.

Na de ennek már lassan majdnem egy éve, azóta jó sok minden történt velük. Mindketten új munkát szereztünk, aminek köszönhetően jóval több a havi bevételünk, így tudtuk spórolni egy egészen szép összeget. Alapvetően nem vagyunk azok a nagy utazgatósok és inkább szeretjük hasznos dolgokra költeni a pénzt, úgyhogy úgy döntöttünk a Balaton parti nyaralónknál is szeretnénk belevágni a napelemes rendszer kialakításába végül. De itt teljesen más módon. Még a házunk terveinek készítése kapcsán merült fel először az ötlet, és akkor tudtuk meg, hogy nem csak ez a hálózatra visszatáplálós rendszer működik, hanem van egy bizonyos szigetüzem kialakítási megoldás is. Ami abban az esetekben jó, hogyha ezt a független „szigetet szolgáltató hálózataitól távol tudjuk kialakítani. Ez azért tűnt sokkal jobbnak nekünk, mert itt az energiát nem a szolgáltatóhoz juttatja el a rendszer, hanem akkumulátorokban tárolja, és onnan használhatjuk fel amikor szükség van rá. A már sokszor említett napelem cég oldalán ezzel a kialakítással kapcsolatban is megismerhetjük az előnyöket, illetve a hátrányokat is. Engem az a legnagyobb előny győzött meg, hogy konkrétan a nyaralónknál sosem kell már villanyszámlát fizetni. Viszont a hátránya, hogy ez is elég komoly előkészítési folyamatot igényel, számolgatással mindennel. Mert fontos, hogy a méretek úgy legyenek megtervezve, hogy az akkumulátorok elengedő legyen az egész nyaraló számára, amikor használjuk, mert olyan opció nincs, hogy amíg tudjuk az akkumulátorokat használjuk és ha kiürülne, akkor áttérünk az áramszolgáltatós használatra. Ha itt kiürül, akkor sajnos áram nélkül maradnánk. A családi házunk viszont olyan profin lett megoldva, hogy nyugodt szívvel bíztam ugyanerre a csapatra a tervezési és a kivitelezési munkákat is, így egyáltalán nem féltem az előbb említett esetleges hátránytól.

Ez a fajta rendszer kialakítása valamennyivel drágább is lesz, de mivel jövő év tavaszra ütemeztük a kivitelezést, addigra valószínűleg összetudjuk már gyűjteni a szükséges anyagiakat.

Hosszútávon mindenképpen megtérülő befektetésről van szó, azonban mi a kialakítás kapcsán a környezettudatosságra is igyekeztünk figyelni. A nyaralónkat sokszor adjuk ki családoknak, és szerintem az elmúlt években és remélhetőleg a jövőben is egyre jobban erősödik az emberekben a fenntarthatóságra törekvés. Ezért hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem jutott ez is eszünkbe, amikor eldöntöttük, hogy belevágunk ebbe a projektbe is. A jövőben még további fejlesztéseket is szeretnénk elvégezni a nyaralón, amivel „zöldebbé” tehetjük, illetve a reklámokra is igyekszünk most már nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezért bízom benne, hogy a leendő vendégeknél sok esetben az is döntő szempont lesz, hogy szem előtt tarthassák a fenntarthatóságot is a nyaralásuk során, úgy, hogy közben egyáltalán nem vesztenek semmit a nyaralás élményéből.

Nagyon örülök, hogy rátaláltunk erre a csapatra, és köszönöm nekik az eddigi munkájukat, már alig várom, hogy tavasszal a nyaraló is elkészülhessen.