A székhelyszolgáltatás jogszabályi követelményeiről lehet olvasni

Mármint nyáron, vagy akár ősszel is a balatoni nyaralónkban, pihenés közben. Nyilván nem a székhelyszolgáltatás jogszabály szerinti követelményei lesznek a kedvenc témám, de az is tény, hogy néha utána kell járni bizonyos dolgoknak azért, hogy ne verjenek át bennünket.

Így volt a nyaralóval kapcsolatban is sajnos. Első körben nem volt arra lehetőségünk, hogy magunk álljunk neki bizonyos munkálatoknak, egyszerűen azért, mert ez egy nyaraló és a tényleges, mindennapi lakhelyünk ettől 200 kilométerre van. Egy hétvége pedig sokszor nem mindenre elég, meg egyébként is, pihenni jövünk ide, nem dolgozni. Szóval a fürdőszoba felújításához burkolót hívtunk, mert nem akartunk nekiállni csempézni és járólapozni úgy, hogy minden, ami hozzá kellhet az az állandó otthonunkban van – meg egyébként is nagyos sok idő a precíz munka. Így hát választottunk egy szolgáltatót a netről. Nem volt egyszerű, mert ez egy igazi vidéki része a Balatonnak, ahol még a madár is csak alig. Ennek ellenére elég vaskos összeget kért a bácsi a munkáért, de hát istenem, ma már sajnos ez a trend, nagyon olcsóbban a fővárosban sem dolgoznak, sőt! De a vége mégis az lett, hogy jobban jártunk volna, ha mégis magunk csináljuk, mert egy trehány munkát kaptunk végeredményül… Szóval jövőre majd én csempézem újra a nyaralót, az tuti.

Ennek logikáján az, hogy cégalapítás előtt mindennek tüzetesen utána járok már nem is olyan meglepő. A székhelyszolgáltatás jogszabály kötelezettségei is ide tartoznak és nem élveznek kivételt, hiszen ez is kulcsfontosságú lesz a vállalkozásom elindítását illetően. Az a helyzet, hogy a tevékenységemhez egy laptop meg egy jó nagy monitor is elég, ugyanis grafikai tervezéssel foglalkozok és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal. Így aztán teljesen felesleges volna egy teljes irodát kibérelnem, vagy bármi hasonló. Először gondolkoztam rajta, hogy bejelentem a céget a szüleimhez, de olyan helyen élnek, ahol az iparűzési adó sem szimpatikus és ráadásul úgy tudom, hogy még valamilyen építményadót is kell fizetni – bár erről egyelőre ködösek az ismereteim.

Szóval ahogy böngésztem a neten rátaláltam a szekhelyszolgaltatas24.hu nevű weboldalra, ahol a fejemben lévő kósza kérdéseket nagyon hamar sikerült eloszlatni. Itt ugyanis mindenről részletes tájékoztatást adnak, mert hogy ők maguk székhelyet szolgáltatnak. Itt olvashattam arról is, hogy a székhelyszolgáltatás jogszabály alapján hogy is kell, hogy kinézzen.

Először, nyilvánvalóan kell lenni egy írásos megállapodásnak egy szerződés formájában, amiben meg van kötve, hogy a megbízó, vagyis a vállalkozó igénybe veszi a megbízott, vagyis a szolgáltató által kínált székhelyszolgáltatást. Ezt alapvetően határozatlan időre tudják megkötni, de ez alól kivétel is lehet – erről a honlapjukon olvashattok bővebben. Azt is fontos tisztázni és tudni, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevételével nem veszünk a nyakunkba ingatlannal kapcsolatos kötelezettségeket, mert azok a szolgáltatást nyújtót terhelik. Számomra ez már önmagában egy olyan mértékű könnyedség, ami miatt megéri ezt az utat választani.

A kötelezettségeknek megfelelően a székhelyszolgáltatás jogszabály alapjain túl az említett cég ilyeneket is vállal, mint hogy átveszik és elküldik a postánkat előbb elektronikus úton, majd aztán fizikai valójában is. Vagy hogy a jogszabálynak megfelelően az ingatlanra kirakják a cégtáblánkat, ami nélkül bizony büntetés járna egy esetleges ellenőrzés során. De ha már ellenőrzésről van szó, azt is tudni kell róluk, hogy egy hivatalos eljárás esetében a hatóságokat szakszerűen fogadják a helyszínen és az esetleges intézkedéseket is a megfelelő módon kezelik. Tehát számomra úgy tűnik, hogy aki egy ilyen szolgáltatást igénybe vesz, az egy olyan komplex csomagot kap érte cserébe, ami a székhellyel kapcsolatosan teljes mértékben leveszi a válláról a terheket. Egy olyan cég életében, ahol a tevékenység szempontjából teljesen irreleváns a helyszín ez egy óriási segítség lehet – méghozzá kedvező díjszabás mellett.

A szekhelyszolgaltatas24.hu oldalán még több részletes információt lehet találni a szolgáltatással kapcsolatban, vagy persze a valódi, jogi nyelven megfogalmazott székhelyszolgáltatás jogszabály alapjait is ott találhatjátok meg igazán pontosan. Az én pongyola fogalmazásom talán abban segít, hogy a hozzám hasonló, jogtól távoli halandó emberek is megértsék, hogy miről is van szó pontosan ebben az ügyben. De természetesen én már annak is örülök, ha ezzel az oldallal tudtam ajánlani egy hasznos webhelyet azok számára, akik a cégalapítás küszöbén állnak, csak még hiányzik egy-két lépés a biztonságos indulásig. Nos, a szekhelyszolgaltatas24.hu-val azt gondolom, hogy a székhely kérdései egy csapásra megoldhatók, csak fel kell venni velük a kapcsolatot az oldalon található elérhetőségek valamelyikén.