Az új nyaralónk a világ végén van

A családunk nemrég úgy döntött, hogy nyaralót épít. Sikerült is megszereznünk az engedélyt rá (az erdőrész már régen a mi tulajdonunkban volt), viszont elég nagy, úgymond alap problémákba ütköztünk. Erdei út vezet arra az irányba, de sem áram, sem víz, sem gáz, semmi nincs beszerelve. Sokat törtük az agyunkat, hogy hogyan tudnánk ezt megoldani és rájöttünk, hogy a napelem lesz a megoldás. Ezzel tudjuk megoldani az áramot, a fűtést (árammal működő padlófűtést választottunk), a meleg vizet villanybojlerrel és a főzést elektromos főzőlappal.

Napelem pályázatok családoknak, erre kerestünk rá a neten, és hamar találtunk is egy weboldalt, ahol bőségesen be van mutatva, hogy milyen lehetőségei vannak egy családnak (0%-os hitel, 10% önrésszel, 20 éves futamidővel), valamint maga a napelemek működése is érthetően és részletesen le volt írva. Azonnal kértünk is árajánlatot tőlük. Már a telefonba is elmondták, hogy ez a szokásosnál is nagyobb mulatság lesz, hiszen hatalmas teljesítményű akkumulátorra és inverterre lesz szükségünk, ha mindezt így akarjuk megoldani, de egyébként nem lehetetlen. A telefonbeszélgetést normális esetekben egy személyes találkozó és helyszínbejárás szokta követni, ami szintén ingyenes, de mivel nálunk még csak a tervrajzok voltak készen, ezért a napelemes cég munkatársa az építésszel találkozott, valamint velem. Kimentünk a helyszínre, a szakértő elmondta, hogy mikre kell figyelni a tervezésnél, hogy elhelyezhetőek legyenek a napelemek. Először is a háznak délkelet vagy délnyugati tájolásúnak kell lennie, ebből az irányból pedig ki kell vágni a közelben lévő fákat, hogy ne vessenek árnyékot (tehát ide helyeztük el a nyaralónk udvarát). Aztán megbeszélték, hogy milyen dőlésszöge kell legyen a tetőnek, meg hogy körülbelül mekkora súlyt kell majd megbírnia. A ház tervrajzán szerencsére nem sokat kellett alakítani a találkozás után, de a tájolást azt teljesen át kellett rendeznünk.

Miközben épültek az alapok, mi elkezdtük intézni a napelem kölcsönhöz a papírokat. Nagyon sok engedélyre volt szükség, és türelemre, hogy mindent elintézzünk, de mivel a napelemes cég nem először csinált ilyet, így sok segítséget nyújtottak nekünk. Úgyhogy sikerült mindent időben elintéznünk és még vakolatlan volt a házunk, de már természetesen le volt cserepezve, amikor fel is szerelték rá a napelemeket, egy nap alatt. Hihetetlen volt, hogy ennyi utánajárás és bürokrácia után egy nap alatt elkészült az egész. Tökéletes munkát végeztek a cég emberei.

Visszatérve a pályázatra, az önrésszel nem volt gond, hiszen az egész nyaralót saját pénzből építettük, de azért jól jött ez a kis kölcsön. Főleg, hogy több mindenre is fordíthattuk, például hőszigetelésre és nyílászárok beszerelésére is. Lehetett volna még vele napkollektort szerelni, vagy fűtésrendszert korszerűsíteni, de ezek minket kevésbé érintettek, hiszen a meleg vizet is árammal csináljuk, a fűtést pedig nem korszerűsítettük, hanem vadi újan most szereltük be.

Jövő hétvégén fogjuk nagycsaládosan felavatni a nyaralót, aztán már szinte minden hétvégére lefoglalta valaki a családból. Mi imádunk elvonulni a civilizáció zajától és ez egy remek lehetőség lesz számunkra a kikapcsolódásra és a pihenésre. Álmaink nyaralója.