Minden, amit a műanyag ablak szellőzésről tudni kell

Külhoni magyarként hazalátogatni mindig fantasztikus érzés

Nemrég látogatóban voltam a tesómnál, nagyon megörültem neki. Úgy alakult, hogy külföldre költöztem, ilyenkor csak nyaranta jövök haza, és az az igazság, hogy nem sokat találkozom a családommal év közben. Így ezeket a nyári alkalmakat szoktam kihasználni, hogy kicsit bepótoljak mindent. Hiszitek vagy sem, de ilyenkor nyáron még a naptáram is jóval zsúfoltabb, mint bármelyik dolgos hétköznap során. Ilyenkor hirtelen minden ismerősöm bejelentkezik, és én is igyekszem fejben lepörgetni, kikkel nem találkoztam még. De természetesen az első helyen a család áll, így a szüleimet, nagyszüleimet és a tesómat látogattam meg legelőször. Nagyon örültem a találkozásnak, hiszen rég láttam őket, utoljára talán húsvétkor, utána már csak az online térben találkoztunk. Tesómat is jó szorosan magamhoz öleltem, amikor megláttam.

Egy penészfolt árnyékolta be a találkozásunkat a testvéremmel

Mikor azonban kibontakoztam az öleléséből, egy furcsa piszokfoltot láttam meg a falon. A mennyezeten, a sarokban virított az a fránya piszok. Elnevettem magam, hát így vársz engem, hogy még csak nem is takarítasz? De a húgom mosolya ekkor kissé lekonyult, és azt válaszolta: “nem piszok az, hanem penész”. “Hogyhogy, mi történt? “- kérdeztem – “eddig ezzel nem volt probléma a lakásban”. “Hát tudod, eddig nem is volt ezzel gond, de tudod, milyen régi ablakaink voltak. Húzott az összes, így hát elkezdtem spórolni a javíttatásukra. Mostanra gyűlt össze elég muníció ahhoz, hogy meglépjem a cserét, és szép, műanyag ablakokra cseréltem a régi nyílászárókat. A hőt nagyon is bent tartja, de látom, a műanyag ablak szellőzése már nem az igazi. Pedig igyekszem rendszeresen, napi többször kiszellőztetni a szobát, ez a penészfolt valahogy mégsem akar eltűnni innen a falról.”

műanyag ablak szellőzés
Hiába cseréljük ki a régi nyílászárókat, ha az új műanyag ablak szellőzése nem tökéletes.

Minden, amit a műanyag ablak szellőzésről tudnod kell, A-tól Z-ig

Nagyon megsajnáltam a tesómat, erre én sem számítottam! Hiszen az ember azért kezdi el lecserélni a régi dolgait, hogy aztán az újjal egy egészségesebb, szebb, modernebb környezetet teremtsen magának. Mikor elköszöntünk egymással, indultam a következő desztinációra: a nyaralómra a Velencei-tóhoz. A barátainkkal itt terveztünk egy hosszú hétvégés, ott alvós összejövetelt, szerencsére az idő is a mi javunkat szolgálta: hét ágra sütött a nap. Nagyon szeretek a nyaralómban tartózkodni, mindig olyan érzés fog el, ha ott vagyok, mintha az az én kis külön világom lenne. Egy külön kis sziget. A hosszú hétvége nagyon jól sikerült, de az eredeti tervekhez képest nem utaztam fel rögtön a fővárosba. Inkább maradtam még pár napot, hogy kiélvezzem a napsütést és a csendet. Úgy éreztem, szükségem lesz rá: nagyon szerettem volna segíteni a húgomnak, így hát elkezdtem rákeresni, eszik-e vagy isszák a műanyag ablak szellőzést.

Nagy meglepetésemre a kutató munkám során kiderült, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek ezzel a problémával kell szembesülniük a műanyag ablakok telepítése után. Számos olyan sztorit találtam a neten, akik ugyanerről a jelenségről panaszkodnak. De akkor mi lehetne a megoldás? Nos, műanyag ablak szellőzés témában nekem a legjobban a muanyagablakom.hu weboldal segített eligazodni, ráadásul hasznos, gyakorlati tanácsokat is kaptam tőlük, hogyan vegyük fel a harcot a penészedés ellen. Az oldal magát a jelenséget is segített egy kicsit jobban megértenem. Tulajdonképpen, ha belegondolok, logikus, ami történik. Ha például folpakba csomagolok egy szendvicset, előbb-utóbb azt veszem majd észre, hogy a folpak elkezd vizesedni, a szendvics pedig hamarabb megpenészedik. Valami ilyesmi történik a fallal is, amikor jól záró műanyag ablakokra cserélik a régit.

A probléma megoldásában segít a muanyagblakom.hu

Tehát: megreked a pára a lakáson belül, így a fal elkezdhet vizesedni. Ez pedig egy sötét, mennyezeti sarokban, mint tesóm szobájában, tökéletes táptalaj lehet a penész elszaporodásához. Kicsit aggódom is, tesóm ugyanis allergiás, és ugyan még nem tűnik nagynak a probléma, de attól félek, ha nem kezeljük időben, ez akár az egészségére is rámehet. Erre a veszélyre egyébként a muanyagblakom.hu is figyelmeztet, a kezeletlen penészesedés ugyanis hosszú távú megbetegedés, élethosszig tartó asztmát is jelenthet azok számára, akiknek gyengébb az immunrendszerük. Persze az oldal is azt javasolja, hogy szellőztessünk sokat. Akár napi 2-3 alkalommal is. A legjobb, ha mindegyik szellőztetés legalább 5, de inkább 10 perc időtartamig tart. De hát tényleg ezért cseréli le az ember a régi, korhadt, cúgos nyílászáróit, modern ablakokra, hogy aztán egész nap szellőztethessen?

Nem hiszem, sőt, nem is igazán kifizetődő így kompenzálni a műanyag ablak szellőzés hiányát. Gondoljunk csak bele, mit jelenthet ez egy téli, hideg napon: 10 perc alatt majdhogynem teljesen lehűthetjük a lakást, így jócskán időigényes, amíg a szoba visszanyerheti az eredeti, fűtött hőmérsékletét. (Arról nem is beszélve, hogy adott esetben az utcát fűtjük egy ilyen hosszan tartó, téli szellőztetéskor.) De akkor mit lehet tenni, hogy az ember kompenzálhassa a műanyag ablak szellőzés nem kielégítő hatékonyságát? A muanyagablak.hu erre egy igen korszerű technológiát ajánl: vásároljunk és telepítsünk olyan műanyag ablakot, amely már eleve beépített szellőztető rendszerrel bír. Ezen megmondom őszintén, egy kicsit azért meglepődtem, nem hallottam erről a technológiáról korábban.

Telepíts automata szellőzést és mondj nemet a penész gombára!

De ahogy tovább olvastam az oldalon, be kellett látnom, hogy van ám benne ráció. A technológia tulajdonképpen viszonylag egyszerű: a kerete vagy az ablakkávába építenek be automata szellőzőket a gyártók, ezek pedig gondoskodnak arról, hogy mindig megfelelő legyen a szoba belső klímája. Még csak energiaforrás sem kell a szellőztető rendszer berendezés működtetéséhez! Ezek a rendszerek ugyanis egy érzékeny szenzorral működnek, amely képes figyelni a kinti és a belső hőmérséklet közti különbséget. Így a szellőzést automatikusan úgy szabályozza, hogy az mindig a legoptimálisabb legyen a lakásban. Ezzel pedig megelőzhető az olyan penész folt kialakulása, mint amilyet a húgom szobájában véltem felfedezni.

Persze azért egy kicsit kétségbe estem. Tesóm most ölt egy vagyont a nyílászárók cseréjébe – ez most azt jelenti, hogy kezdheti az egészet elölről? Szerencsére a muanyagablakom.hu-nak még erre is volt mentő ötlete. A megfelelő műanyag ablak szellőzés biztosítása ugyanis nem ördöngösség, és meglévő műanyag ablakokba is bele lehet építeni a szellőző rendszert, akár utólag is. Bár a technológia elérhető, ezt a módosítást azért érdemes szakemberre bízni, nehogy az ember kárt tegyen az ablakkeretben. Így azt javaslom, akit érdekel a téma, mindenképpen keressen hozzáértő szakembert, aki segít a probléma elhárításában – azt hiszem, mi is így fogunk tenni. Áldom az eszemet, hogy nem utaztam fel rögtön Pestre… Itt, a velencei nyaralómban sokkal nyugodtabb körülmények között tudtam mindezt átgondolni, és lám, megtaláltam a megoldást a problémára! Holnap fel is hívom a húgomat a jó hírrel, addig is mindenkinek kellemes kikapcsolódást kívánok!